Thursday, December 5, 2019

One Ocean Bonaire [Dutch]

5 December - Ibis Styles Amsterdam 

Ons vaste hotel als we naar Schiphol gaan. Prima toeven hier. Onderweg was het redelijk rustig. Vroege spits vanwege Sinterklaas. Alle files loste dus op ruim voordat we er waren.
// nieuw huisje even op hold gezet. Zou het ons  tijdens de vakantie bezig gaan houden? Of juist niet? //

6 December - Appingedam 

Lekker uitslapen en op het gemak naar Schiphol. Oei. Wel druk bij de security check. Hé .... die ken ik! Wat een toeval Jolanda en Bé staan ook in de rij! Zij gaan een weekendje naar Edinburgh. Wat een toeval, ooit leren kennen in Bonaire en nu, op weg naar Bonaire, staan ze naast ons in de rij. Van de andere kant, Schiphol ligt precies midden tussen Maastricht en Appingedam, dus logisch dat je elkaar daar tegen komt.
We zijn nu 2 uur onderweg. Tussenstop in Aruba en dan door naar Bonaire. We landen om 19:55 uur, dat is 1 uur 's nachts voor ons. We hebben nog mail van One Ocean gehad en hebben de dagkamer voor de vertrekdag geboekt. Als alles goed gaat staat Geert ons op te wachten en staat de auto klaar bij het vliegveld. 
Nu koffie met cognac en dan kan het wachten tot we er zijn beginnen.
// Petra heeft vanmorgen haar arm verrekt. Ze kan sommige bewegingen niet maken. Hopelijk gaat het snel over. //

7 December - Huisrif

De start gisterenavond was anders dan verwacht. Het appartement is nieuw, strak en heeft alle features. Maar is ook erg kaal en kil. Petra is erg teleurgesteld en voelt zich er niet thuis. 's Morgens is het nog steeds zo. Ze wil gewoon weg. Oei. En nu?! Onderweg naar de supermarkt even langs Bamboe Bali. Het is er nog steeds prachtig groen en rustig met veel oog voor sfeer en detail. En er is nog een kamer vrij. Maar ja, dan hebben we wel dubbele kosten.
Na het ontbijt naar AB Car rental. Morgen kunnen we omruilen naar dubbele cabine. Wel zo handig. Op de terugweg ons aangemeld bij WannaDive en tankjes meegenomen. Ons eerste duikje doen we op het huisrif. Gewoon voor de deur erin. Ongeveer bij Petri's Pillar en van daaruit richting Small Wall. Heerlijk relaxed duikje.
Jos 64 [min] / 27.4 [m] | Petra 64 [min] / 22.9 [m]
Terug voor de lunch op ons terras / tuin met uitzicht over de blauwe Carribbean Ocean. Ik denk dat we toch maar hier blijven.



8 December - Foodies

Alletwee goed geslapen. Tot bijna 6 uur. Lekker ontbijtje, nog wat aantutten en dan een duikje. Nog een keer het huisrif maar dan rechtsaf. Het is een mooi tuintje. Niks spectaculairs qua visleven, maar wel mooi en veel vis.
Jos 72 [min] / 22.6 [m] | Petra 72 [min] / 20.9 [m]
Terug in het appartement een appje van Brigitte van Bamboo Bali. Helaas Chefs, hun nieuwe restaurant, zit al helemaal vol. Alleen vanavond is er nog plek. Het plan was om dadelijk naar Foodies te gaan voor de lunch. Dus dat is iets te veel op één dag. Jammer.
//de single cab omgeruild voor een dual cab//
De lunch bij Foodies was prima. Terug over de kustweg, genieten van de prachtige kieuren van Bonaire. En van de mega veel flamingos. Nog nooit hebben we er hier zoveel gezien.
Nu even een siësta. 

9 December - Monarch Vlinder

Nieuwe tankjes in de nieuwe auto en hup naar het zuiden. Even kijken bij Salt Pier. Helaas wordt er gewerkt en mag er dus niet gedoken worden. Dan maar eentje verder, Salt City. Ik vind het prachtig, Petra is minder onder de indruk.
Doen we nog een tweede duikje? Oké! Na even rondkijken wordt het Red Beryl. Lekker gemakkelijk om in het water te komen, het rif is dichtbij en het is er prachtig. Aan het einde van de duik zie ik een Great Barracuda hangen.




Wat een joekel. Hij is niet bang en komt naar ons toe. Net voordat zijn neus tegen Petra's camera botst, draait hij bij en zwemt door.
Jos 66 [min] / 26.5 [m] | Petra 66 [min] / 24.7 [m]
Jos 83 [min] / 20.1 [m] / Petra 83 [min] / 17.4 [m]
We eten op het appartement dus even boodschappen doen. Op de parkeerplaats springt Petra de auto uit. Er zitten weer prachtige vlinders. Ze herkend ze meteen. Monarch Vlinders zijn het, onderweg van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika. Een hele reis maar ze zijn er bijna.
//50//



10 December - Eagle Ray

Vroeg op. Om 7:45 worden we op Sorobonne verwacht. Ruim op tijd zijn we er. De boot is er al en Fred en Martijn komen meteen naar ons toe. "Het is wel erg choppy vandaag en we hebben nog ruimte verderop in de week, dus als jullie willen schuiven dan is dat geen probleem". De 3 Belgen die vandaag ook mee gaan weten het nog niet. Wij wel. Het wordt vrijdag als de wind weer is gaan liggen.
Terug naar WannaDive, tankjes inladen, creditcard op het appartement leggen en hup naar ...... ? Laten we Salt Pier proberen zegt Petra. Flink wat trucks aan de kant en ook wat duikers die er net in gaan. Onder water valt de drukte erg mee. En de duikspot is prachtig. Heerlijk om hier te hangen. Op de terugweg nog drie schildpadden. 



En nu. Nog één of ... ? Ja, nog één. We gaan eerst bij Tori's Reef kijken maar draaien om en gaan er bij Invisibles in. De golven rollen hier het minst. Als we net onderwater zijn hoor ik Petra opgewonden bangen. Dat kan maar één ding betekenen: een Eagle Ray. Ja hoor. We zwemmen een heel stuk mee met deze prachtige wipneus, tot hij in de verte verdwijnt. Weer een geweldige duik. Twee cadeautjes voor Petra's verjaardag.



Jos 68 [min] / 17.4 [m] | Petra 70 [min] / 15.9 [m]
Jos 68 [min] / 15.2 [m] | Petra 68 [min] / 14.0 [m]
Voor de avond had ik een diner bij Sebastian's geregeld. Vaak naar gekeken, nooit geweest. Onterecht zo blijkt. Prachtige locatie en heerlijk gegeten. Wel voor het desert naar 'huis' . Het was een lange dag en we zijn alletwee doodmoe. 💙😘



11 December - No Fishy Rain Today

Vandaag één duikje. We besluiten naar het noorden te gaan, La Dania's Leap naar Karpata. We konden de entree gelukkig goed vinden. Deze plaats is niet gemarkeerd, want officieel een bootduik en geen kantduik. Het water was super helder, het leek wel Egypte, maar er was weinig vis. Wel een mooi rif. De uitgang was, helaas, gemakkelijk te vinden, want op Karpata was het spitsuur.
Jos 73 [min] / 20.1 [m] | Petra 73 [min] / 17.4 [m]
Na de duik op ons gemakje terug over Rincon. En ja, de gietenboerderij van Aletta is er nog steeds.
Wel bere honger na zo'n lange ochtend. We besluiten lekker te gaan lunchen bij It Rains Fishes. We parkeren de truck aan het begin van de straat. Lekker een stukje lopen. Hmmm, dat stukje hadden we iets korter ingeschat. "Wegens een privé feest zijn we vandaag, 11 december, voor lunch en dinner gesloten". Shit. En nu helemaal terug naar de truck, en nog steeds bere honger. Dan maar lunch bij de supermarkt gaan halen. Op de terugweg naar het appartement heb ik de gedachte dat het lijkt of we in een slechte roadmovie terecht zijn gekomen. Anderhalf uur om even boodschappen te doen. Het blijft het nadeel van Bonaire, je rijdt je suf.
's Avonds nog lekker even naar Thousand Steps, om van de zonsondergang te genieten.


12 December - Cactus Blue on the Beach

Ondanks dat we weer vroeg wakker zijn een trage start vandaag. Het regent pijpenstelen. Zo gauw het min of meer ophoudt laden we onze spullen in en rijden naar het zuiden. Sweet Dreams is onze eerste spot. Het zicht is matig vanwege de vele regen. De duik is mooi, zeker na het keren, iets hoger en de zon in de rug.
Tweede duik ... tja. Uiteindelijk besluiten we om terug te gaan naar Salt Pier. De duikspot is open en het is er weer prachtig. Heerlijk zweven tussen de palen met de vele visjes.
Jos 69 [min] / 27.4 [m] | Petra 69 [min] / 25.6 [m]
Jos 77 [min] / 23.2 [m] | Petra 76 [min] / 22.6 [m]


Na 2 lange duiken, meestal zo'n 70 minuten hier in Bonaire, hebben we mega honger. En het is eigenlijk al te laat om eerst uit te laden, te douchen en dan te gaan lunchen. Gelukkig staat de foodtruck van Cactus Blue op onze route. Twee "world famous" Kite Burgers graag. Yummy!
Later in de middag gaan we uitchecken bij WannaDive. We hadden 7 dagen unlimited nitrox geboekt. We stoppen één dag eerder, want morgen East Coast, en hebben ieder maar 9 tankjes gebruikt. Geen probleem. We hoeven maar 9 tankjes ieder af te rekenen. Wauw, wat een service. Dat scheelt ons $70 p.p.!
//Het huis spookt nog steeds door ons hoofd .... //

13 December - East Coast Diving

Vroeg op, om 7:45 uur worden we verwacht op Sorobonne. Het giet pijpenstelen. Ruim op tijd zijn we daar. Een volle boot vandaag. De drie Belgen zijn er ook weer. Twee duikjes. De eerste met Fred de tweede met Martijn. Op zich leuke duikjes en ook veel te zien. Helaas is het zich, op z'n zachtst gezegd, niet echt geweldig. Daarboven beslaat Petra's bril constant, zeker de tweede duik. En ook de camera beslaat constant. Hij stond gisteren vol water en sindsdien is hij niet meer droog te krijgen aan de binnenkant. Gelukkig kan de camera zelf ook tegen water, dus alles werkt nog goed.
Jos 61 [min] / 27.1 [m] | Petra 62 [min] / 19.8 [m]
Jos 65 [min] / 16.5 [m] | Petra 65 [min] / 15.2 [m]


Dat was dan het duiken voor deze vakantie, èn voor dit jaar. Voor volgend jaar nog geen duikvakantie gepland..... . Nu lunch, siësta en dan zien we wel weer.

14 December - Island Tour

De laatste dag, geen duiken meer, dus tijd om een rondje over het eiland te maken. Eerst over The Queens Highway, langs de kust, naar Thousand Steps. Naar het balkonnetje over het oude voetpad. Ook even stoppen bij Tolo. Door naar Karpata en dan naar het Goto meer. 


In Rincon even zoeken naar de Lourdes Grot om de short cut te vinden waar Geert over vertelde. Wat een leuke route, dat we die in al die keren dat we hier geweest zijn nog nooit gevonden hebben.
Terug bij One Ocean even de sleutel van de dagkamer ophalen, en die van het appartement afgeven. 
Door naar de Donkey Sanctuary. Het blijft een dubbel gevoel. Het is leuk de ezels te zien en te voeren. Maar het is ook een trieste aanblik. Laatste stop: Foodies voor een heerlijke lunch. Het blijft een prachtige plek, al sinds ons eerste Bonaire bezoek onze favoriet. 

No comments: