Saturday, June 17, 2023

The Island Concept Kreta (Eat Fish, Drink Wine)

17 juni 2023 Heenreis


Pfff, om 2uur op, na een kort zweterig nachtje. De weg is afgesloten, de tunnels bij Roermond zijn dicht. Over Heinsberg dus.
Ookal vliegen we vroeg, om 5:55uur, we zijn nog steeds ruim op tijd. De drukte valt mee en om 4:17uur staan we al bij de gate.
Nog even een ontbijtje en een espresso en dan richting de gate. De reis gaat beginnen.

Prima vlucht met Condor. Nog een beetje kunnen slapen. Na de landing naar Sixt. "Hyundai i20, Opel Corsa, Citroën C3 or Nissan Micra?". Die hadden we de vorige keer ook, maar dat is, blijkbaar, geen reden voor succes. Na 5km knippert het bandenspanning lampje. We bellen, rijden terug en ruilen voor de Opel. Iets kleiner, maar oké. 

Door naar het hotel. Zojuist aangekomen. Ziet er prima uit. Benieuwd naar de kamer.

Ik ben blij verrast, maar Petra niet. Toen ze boekte ging ze uit van een iets kleinere kamer, maar wel een veel groter terras, met meer zitmogelijkheden en een beter uitzicht. We zijn het bij Maria gaan melden. Morgen is Dennis er weer. Benieuwd wat zijn verhaal is.

Nu late lunch. Petra kip, ik een, veel te grote, vis en een lekker wijntje. De kol is ermee aan de slag nu. Even later komt de serveerster de vis laten zien. "I will prepare for you". Prima. Nee nee. Ik wil de hele vis. En man man wat was die heerlijk. 

Nog even water halen in het dorp. Stil aan tijd om de ogen te gaan sluiten. Het was een lange dag.

18 juni 2023 Luie zondag


Na het heerlijke ontbijtje besluiten we bij Dennis langs te gaan. Ja, hij had ons een free upgrade gegeven. Omdat wij lang bleven een grotere kamer. Tja, en wij hadden juist een groter terras geboekt omdat we dat belangrijker vinden, en dat heeft deze kamer juist niet. Misschien dat hij nog iets kan regelen. We zien wel. De rest van het boutique hotel is fantastisch.
Hè!? Dat is toch 'onze' auto?! YL(?)-1815. Dat is wel een héél groot toeval. Hopelijk hebben de nieuwe huurders geen problemen. Maar hoe dan? Duizenden auto's in de verhuur en een boutique hotel met 15 kamers. En toch beiden hier .... 

Tijd voor jacuzzi en zwembad. 

En toen vloog de Koningspage voorbij, Petra helemaal blij.

Telefoon. Dennis. De optie was de kamer naast ons. Hadden we daar vanaf dag één in gezeten dan weten we helemaal blij geweest. Nu zagen we de plussen èn de minnen. En we moeten alles inpakken. We besluiten in onze kamer te blijven.

Lunch. Cretean Giros en Cretean wijn. Heerlijk. 

Nog even het dorp in. Gezellig, vooral rond The Lake.

19 juni 2023 Vlinders


Na het ontbijt even bij Maria langs om te vragen hoe de airco werkt. Ook zij krijgt 'm niet aan de praat. Toch maar even maintenence erbij. Binnen 5min is het gefixed, inclusief uitleg. 

We besluiten een stukje te gaan rijden. Eerst naar Krista, een leuk toeristisch plaatsje. Daarna door naar Kroustas. Helaas voelt Petra zich niet goed. Slecht geslapen. Ze wil eigenlijk terug. "Hé, Kroustas Forest". Ze leeft op en we draaien het smalle straatje in. Dit gaat naar "Kroustas Pine Bee Forest", een plek die ik al gezien had om heen te gaan. Her blijkt een klein vlinder paradijsje rond de plek waar we stoppen. Mediterraans Blauwgje, Kardinaal Mantel .... .

We rijden nog wat verder, maar de weg wordt snel slechter en het heeft de laatste maanden veel geregend hier, dus we kiezen verstandig te zijn. Bij de eerstvolgende mogelijkheid draaien we om en rijden terug naar Krista voor de lunch. Het wordt Καφενεῖον Ἀριστεῖδης voor een lekkere pita Giros en een wijntje.

's Avonds op het hotel gegeten. De set menu was niet onze keuze, ondanks dat het gratis was. Die belofte van Dennis lossen we wel een andere keer in. Nee, beiden een heerlijk gegrild visje! Helemaal goed.

20 juni 2023 Film Set


Tijdens het ontbijt vroeg Nikos wat we gisteren gedaan hadden. "O very good. You have been to the forest. If you go around you reach my hometown". Prina? "Yes. You know" met een grote glimlach.

Voor vandaag rade hij Elounda aan. Mooi en goede visrestaurants. Daarna naar Plaka om naar Spinalonga, het lepra-eiland, te gaan. Oké. Goed plan.

Elounda is leuk maar niet geweldig. We rijden door naar Plaka. Dit is leuker. De weg langs de kust is al mooi. De uitzichten in Plaka geweldig. Het lepra-eiland slaan we over. We rijden nog een stuk verder naar een paar oude, gerestaureerde, windmolens. Daarna terug naar Plaka voor de lunch.

Petra had restaurant Paliria uitgekozen. Her blijkt een goed visrestaurant te zijn. Tot onze verbazing worden we gevraagd iets op te schuiven naar de volgende tafel want er gaat gefilmd worden. En ineens zitten we op, wat voelt als, een filmset. Voor ons wordt een restaurant scène keer op keer gedraaid. Leuk om te zien. We zijn ook verbaasd over de hoeveelheid mensen dat hiervoor blijkt nodig te zijn.

We vragen aan de serveerster wat er allemaal aan de hand is. Het blijkt voor een reclamespotje voor een nog te nouwen/openen 7-sterren hotel te zijn. Jammer van het leuke plaatsje denk je dan. 
We hadden een beetje besteld. Pita, tzaziki, Griekse salade en sardientjes. Alles even lekker. Ja, dit is echt een top restaurantje. Ondanks de lichte lunch zaten we bomvol. 

Terug naar ons paradijsje om lekker even te zwemmen en bij te komen.

21 juni 2023 Sarakinas Gorge


Hè. De acteur van gisteren, waarvan we al dachten "op wie lijkt hij eigenlijk?", loopt zojuist het terras op! Waarschijnlijk voor de fotoshoot vandaag (ja, vandaag lijkt echt de dag). We dachten eerst dat het de man van de avond ervoor was. Maar waarschijnlijk niet. Verder lijkt hij op een mix van Chris North en Al Pacino. Op iedereen dus.

De crew herkent ons meteen. "It's you again. From yesterday!". Blijkbaar is ons hotel van dezelfde eigenaar als het nieuwe, nog te bouwen Elounda Hills complex. Dus toch een reclamespotje. https://eloundahills.gr/  https://mirum.gr/projects/elounda-hills-resort/

[Petra denkt dat we daarom niet in de kamer zitten waar we in wilden. Links. We zullen het nooit zeker weten.]

We besluiten oprichting de andere kant te gaan. Uiteindelijk wordt het geen vlindervallei, maar een kloof. De Sarakinas Gorge. Het blijkt een goede keuze.

Volgens mijn navigatie zijn we er al. Waar dan?! Volgens die van Petra, die iets beter het startpunt had geselecteerd, zijn het nog een paar honderd meter. Er staan een paar auto's, maar ? is dit het echt? We gaan even kijken en zie het woord Gorge met een pijl op een steen geschilderd. Op dat moment komt er een, wat later blijkt, Oostenrijker op blote voeten naar beneden, met kort daarachter z'n vriendin. Ook op blote voeten. Ik vraag of het te doen is. Ja prima en als het te lastig is kun je gewoon omkeren. Het is vanaf het begin mooi, dus .... .

Ondanks dat het blijkbaar op blote voeten kan trek ik toch m'n bergschoenen aan (achteraf een goede keuze). De kloof begint als een Levada op Madeira. Dat wordt easy denk ik nog. Niet veel verder veranderd dat. Over stenen klimmen. Ladder op. Van steen naar steen "over" het water. Langs de wand aan een touw. Onder stenen door nauwe gaten heen. En ondertussen is het mooi tot mooier. En dan. Hoe nu verder? Nee, hier houdt het op. Jammer, maar geen idee hoe nu verder.
Twee jongens komen net aanlopen. We wachten even om te zien wat zij doen. Hmm. Schoenen en sokken uit. Het water blijkt erg ondiep. Wij gaan het ook doen. Helaas helpt het maar een klein stukje. Iets verder zouden we weer door het water moeten en het is een stuk dieper. We geven op en gaan terug. Net niet het einde, maar wel een geweldig tripje.

Terug via Ierapetra. Net het meest pittoreske plaatsje dat we gezien hebben, om het aardig te zeggen. We lunchen er en gaan terug.

Tijd voor het zwembad en relaxen. Daarna more fish and more wine. Heerlijk. 

22 juni 2023 Terugreis 


Ondanks de mogelijkheid om de kamer, tegen vergoeding, iets langer aan te houden, besluiten we om 11uur uit te checken en te gaan. Maria beveelt ons het bergdorpje Krasi aan. We hadden ons voorgenomen naar Knossos te gaan. Dat doen we later. Eerst naar Malia.

Malia is gemeente Chersonisos en dat merk je. Het wordt drukker en drukker. En het wordt er niet mooier op. Maria had de oude stad aanbevolen en her nieuwe gedeelte te mijden. Maar ook de oude stad was niet echt mooi. Door en de bergen in.

Krasi blijkt een leuk toeristisch bergdorpje te zijn met een mooie weg er naartoe. Even rondlopen en vooral de GIGA plataan, beschermt monument, bekijken. Koffie bij Kares. Leuke taverne (no, we won't forget you 😉). We rijden door naar het klooster dat iets verder ligt. Mooie plek en leuk om even te bekijken.

Omdat het om de hoek is rijden we verder omhoog naar het Lasithi plateau. Boven aangekomen een hele rij oude windmolens. Even bekijken en terug voor de lunch. We hadden onderweg Nikki gezien. Mooi uitzicht en prima beoordeeld. Simpele maar lekkere lunch. Tijd om naar Knossos te gaan, want de tijd loopt weg.

Ondertussen zie ik dat ons vliegtuig met een uur vertraging in Düsseldorf vertrokken is (te vol luchtruim vanwege militaire oefeningen horen we later). Ondanks dat denken we dat het geen zin heeft om Knossos binnen te gaan. Het lijkt ons noet iets dat je in 30-45 minuten gezien hebt. Jammer. Volgende keer dan.

Ik zie nog wel "Venetian Aqueduct" op de kaart. Het is 6 minuten rijden dus ach waarom niet. Het bouwwerk is leuk, maar wat echt leuk is is dat het een grote kauwen kolonie herbergt. De want zit vol met gaten en elk gat lijkt een kauwennest te zitten. Geweldig. 

Nu toch echt naar het vliegveld. We zijn ruim op tijd vanwege de vertraging. Nog even wat inkopen doen en dan naar huis.

Op dit moment rijden we over de startbaan en gaan opstijgen.

De vlucht is prima. We weten dat het in de regio Düsseldorf slecht weer is, en dat blijkt. Het laatste half uur lijkt het wel of we in een horrorfilm zitten. Het vliegtuig wordt alle kanten op gegooid. Het wordt erger en erger. De lampen van de Emergency Exit gaan aan. Is dit normaal. Eindelijk zien we lampen onder ons en bijna meteen de landingsbaan. We landen laat. Vol in de remmen. Pfff. Zelfs de piloot klinkt opgelucht. Lang geleden dat ik geapplaudiseerd heb .. . 

Kimolos was good, but next time Syros.

No comments: